Kirpan
KIRPAN: Ganivet, espasa, punyal, daga. Què és això?
El Kirpan (daga cerimonial), que porten els seguidors de la religió sikh, de vegades planteja preguntes o dubtes entre les persones que no estan familiaritzades amb el sikhisme.
El Kirpan és un element arrelat a la religió sikh. És el nostre símbol religiós, és similar a la creu en el cristianisme.
Igual que els cristians porten una creu, els sikhs batejats porten un kirpan.
Tant el kirpan com la creu no les hem de mirar com a objectes físics amb la seva utilitat característica, sinó com a elements simbòlics o metafòrics que són, emmarcats en la seva religió corresponent.
Per a les persones que desconeixen el cristianisme
la creu que porten molts cristians és un instrument de tortura i de mort (els romans feien servir la creu per torturar i ajusticiar als reus). Podrien arribar a pensar que aquestes persones que duen una creu al coll són defensores d'aplicar martiri, sofrença o turment a qui escaigui.
En realitat la creu simbolitza la salvació, el camí de la resurrecció, la vesant humana i la part divina del Crist. És l'arbre de redempció. Per tant la creu, pels cristians, és un símbol sagrat.
Amb el kirpan sikh pasa al mateix, les persones que desconeixen el sikhisme poden arribar a pensar que els sikhs porten un instrument d'atac o d'assalt i que sempre estan a punt per a treure'l si l'ocasió ho mereix.
Pels sikhs el Kirpan és símbol de saviesa i de defensa de les forces de la llum, destructor de la ignorància, de pau i justícia, de lluita espiritual, és el símbol de la paraula de Déu i també de purificació espiritual.
A molts països orientals circula la llegenda que quan algú mostra l'espasa al cel, un raig de Déu cau damunt dels enemics propis (orgull, egoisme, enveja, odi...).
Pels sikhs el Kirpan és símbol de la seva espiritualitat i del combat constant pel bé
El sikhisme és una religió que va néixer fa 500 anys i té més de 25 milions de seguidors a tot el món.
Està classificada com una de les principals religions del món.
El sikhisme el va fundar Guru Nanak (1469-1539) que predicava el missatge d'Un sol Déu per a tota la humanitat.
Va posar èmfasi en la devoció a Déu i els principis universals de la moral, la veritat, la vida honesta i la plena igualtat de la humanitat sense distinció de raça, casta, credo o sexe.
El sikhisme no és un moviment de la nova era o secta, sinó una gran religió ben establerta i respectada en tot món amb les seves pròpies creences i pràctiques distintives i característiques.
El Kirpan ha estat una part integral de la religió Sikh des dels seus inicis i té un simbolisme sagrat pels sikhs. Suggerir que es tracta d'un “punyal”, o un arma o simplement un símbol “cultural” és erroni i a voltes ofensiu per als sikhs.
Pels sikhs el Kirpan és símbol de la seva espiritualitat i de la lluita constant pel bé i la moralitat sobre les forces del mal i la injustícia, tant en el mateix l'individu com en l'àmbit social. L'ús de la Kirpan en aquest context religiós està clarament indicat a les sagrades escriptures Sikh (Sri Guru Granth Sahib Ji) i pel qui el porta és un record o una inspiració en el seu combat diari.
"Abandonar l'orgull, l'afecció emocional i el sentit de “meu i el teu ", és el camí de l'espasa de doble tall". (Guru Arjan Dev, Devgandhari, pg. 534)
"Des del Gurú, he obtingut la poderosa espasa de la saviesa espiritual. He reduït la fortalesa de la dualitat i el dubte, la inclinació, la cobdícia i l'egoisme El nom del Senyor mora dins de la meva ment, .. Contemplo la Paraula del Gurú himnes ". (Guru Ram Das, Maru,. Pg 1087)
Guru Gobind Singh va introduir la metàfora del Kirpan per referir-se a Déu i les seves qualitats:
"O l'espasa, oh conqueridor dels continents, o Vencedor de les hosts del mal, o Embellidor dels valents en el camp de batalla. Els Teus braços són irrompibles, El teva Llum refulgent, La Teva Glòria i Esplendor enlluernen com el sol. Felicitat O del sant, la trituradora de la mala intenció, oh Conqueridor del pecat, busco el teu refugi ".
(Guru Gobind Singh, Vachitra Natak, Capítol I)
Aquest mandat apareix a la Rehat Maryada (El Codi Oficial de Conducta Sikh); "Tenir, en la seva persona, tot el temps, els cinc K: El Keshas (pèl sense tallar), el Kirpan (espasa embeinada), el Kachhehra (roba interior de disseny específic), el Kanga (pinta de fusta), el Karha (braçalet d'acer). " (Rehat Maryada, Cerimònia de Baptisme o Iniciació, Secció 6, capítol XIII, article XXIV, paràgraf (p))
El Rehat Maryada no especifica la longitud del Kirpan o de quina manera l'ha de portar el devot. Normalement es porten penjats de l'espatlla i per sota de la roba.
El Kirpan es manté sempre embeinat excepte quan s'aparta d'ella la carcassa en l'ocasion cerimonial de tallar el púding sagrat davant de la congregació.
Voldriem desterrar la idea que el kirpan es un ganivet que porten els sikhs.
En realitat el kirpan és una daga sagrada que té l'equivalent de la creu pels cristians.
La pràctica de portar el Kirpan per part dels sikhs com a símbol religiós es remunta al temps de vida del sisè profeta Sikh, Guru Hargobind (1595-1644).
Guru Hargobind esmentava regularment dues espases, una com a símbol espiritual, i l'altra com a metàfora de les obligacions temporals. (Piri/Miri)
Guru Hargobind va introduir en el sikhisme el concepte de ser un Sant-Sipahi (Sant-Soldat). Un Sikh, d'una banda, ha de ser un sant tot meditant i recordant a Déu. Alhora, que també s'espera d'un sikh que sigui un “soldat”, una persona que pren part en les seves responsabilitats socials, familiars i de comunitat. Seguint el camí de la llei, l'ordre i la moral com bé van traçar els gurús sikh.
Va ser Gurú Gobind Singh Ji, el desè i darrer profeta sikh que va instituir formalment el requisit obligatori per a tots els sikhs batejats a portar el Kirpan en tot moment.
Ell va instituir l'actual cerimònia de baptisme sikh el 1699 que es coneix com el 'baptisme de l'espasa "(khanda di pahul). Durant la cerimònia dels cristalls de sucre i aigua s'agiten en un recipient d'acer amb un Kirpan davant l'iniciat que beu la barreja.
Durant la cerimònia de baptisme, l'iniciat és instruït en els deures i obligacions d'esdevenir Khalsa (un pertanyent a la Divinitat). S'espera que el novell membre de la Khalsa visqui en tot moment amb els alts estàndards morals dels Gurús Sikh, que inclou coses com ara abstenir-se de fumar, beure o consumir altres tòxics, realitzar oracions diàries i mantenir sempre els símbols físics distintius del sikhisme en la seva persona. Els més notables dels quals és no tallar el cabell i portar el Kirpan.
Vodriem desterrar la idea que el kirpan es un ganivet que porten els sikhs.
En realitat el kirpan és una daga sagrada que té l'equivalent de la creu pels cristians.
Els sikhs no som sicaris.
Aquí a occident quan algunes persones veuen un sikh duent un kirpan (petit ganivet que portem penjat a l'alçada dels ronyons), els hi pot venir al cap la figura d'un sicari.
Com a sicari es coneix a l'assassí que treballa per encàrrec. La paraula sicari ve de sica petit ganivet que antigament els sicaris duien d'amagat entre la roba.
Els sicaris feien als seus crims aprofitant les aglomeracions de persones. S'apropaven amb cautela l'individu designat, treien la sica que duien amagada i la clavaven mortalment a la víctima.
És obvi que els sikhs no tenim res a veure amb els sicaris.
Els sikhs només desembeinem el kirpan per beneir el Khara Prasad o púdig sagrat.
Confondre un sikh que porta el kirpan per un sicari és com confondre un cristià que porta una creu amb un assassí torturador.
Seria veure la creu com a eina de càstig, tortura i mort, quan en realitat és un símbol cristià de vida i de salvació.
Així mateix el kirpan és símbol de combat espiritual, de lluita contra la ignorància. És paraula de Déu i purificació espiritual.